
Koktajl młodości z awokado
Koktajl z awokado “Zielona Moc Hebe”, mojego autorstwa, skomponowany z kolejnej grupy składników o bezcennych właściwościach leczniczych i korzyściach dla utrzymania młodego wyglądu. Osobiście robię cały duży pojemnik koktajlu – kilka porcji i albo dzielę się z domownikami, albo piję go z 2 razy dziennie – na drugie śniadanie i na podwieczorek.
DLACZEGO TE PRODUKTY?
Awokado – obniża poziom złego cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi,zapobiega skokom cukru we krwi, łagodzi stany zapalne żołądka, chroni serce dzięki kwasom omega-3, ponadto kwasy te są prewencją przeciw rozwojowi choroby Alzheimer’a, a nawet cofają ją we wczesnym stadium. Spożywanie awokado przeciwdziała nowotworom piersi i prostaty, przyczynia się do lepszego wchłaniania witamin i minerałów z innych produktów żywnościowych, zawarta w nim luteina korzystnie wpływa na oczy, witaminy C, E i A zawarte w owocu to silne przeciwutleniacze, sama witamina E, to witamina młodości, a awokado jest nazywane potocznie z języka angielskiego ” Master Antioxidant” – Mistrzem antyoksydantów. Wspiera wątrobę i system nerwowy. Jest odpowiedzialny za uzupełnianie oraz odzyskiwanie innych przeciwutleniaczy zawartych w ciele. Jest niezbędny dla silnego systemu immunologicznego. Kwas foliowy zapobiega wadom rozwojowym płodu w okresie ciąży.
Szpinak – posiada właściwości antyrakowe, chroni przed miażdżycą, obniża ciśnienie krwi, reguluje pracę serca, zapobiega anemii, posiada silne antyoksydanty odmładzające, zapobiega wadom układu nerwowego płodu.
Mango – zapobiega rozwojowi takich nowotworów, jak rak piersi, czy okrężnicy, obniża poziom cukru we krwi i poziom złego cholesterolu, reguluje ciśnienie tętnicze, łagodzi bóle gardła, niweluje chrypę.
Nasiona konopi (siemię konopne) – zawierają idealne proporcje kwasów omega-3 i omega-6, są doskonałym źródłem białka, witamin i minerałów, zmniajszają ryzyko zawałów oraz powstawania zakrzepów, obniżają poziom ciśnienia i złego cholesterolu we krwi, poprawiają elastyczność skóry, spłycają zmarszczki, są pomocne w leczeniu takich chorób skóry, jak łuszczyca, czy egzema, łągodzą stany zapalne stawów, poprawiają sprawność umysłową, łągodzą stany zapalne układu pokarmowego.
Banan – obniża ciśnienie krwi, reguluje poziom cholesterolu, według badań zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworu nerki, są pomocne przy leczeniu wrzodów żołądka – zawierają tzw. inhibitory proteazy, które przyczyniają się do niszczenia bakterii, m.in. H. pylori, które wywołują chorobę wrzodową, ochraniają wrażliwe ściany żołądka, zapobiegają niestrawność i wzdęciom.
Woda wysoce zmineralizowana – dostarcza niezbędnych mikro i makroelementów, reguluje przemianę materii i termoregulację, umożliwia usuwanie zbędnych produktów przemiany materii, chroni przed urazami – np. oczy, mózg, rdzeń kręgowy, płód, odgrywa rolę wewnętrznego smaru dla narządów wewnętrznych, dzięki niej krew może krążyć, jest idealnym rozpuszczalnikiem dla większości substancji.
LISTA PRODUKTÓW:
– duże, dojrzałe awokado,
– 50 – 60 g liście młodego, świeżego szpinaku,
– duże, dojrzałe mango,
– łyżka stołowa nasion konopi indyjskiej,
– pół do szklanki wody mineralnej (w zależności od upodobań co do gęstości koktajlu)
– dojrzały banan.
PRZYGOTOWANIE:
Awokado umyć, obrać skórę, wyjąć pestkę, pociąć na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera. Liście szpinaku umyć, osuszyć, wrzucić do blendera. Banana obrać, pokroić w mniejsze kawałki i również dorzucić do reszty. Mango umyć, obrać ze skóry, wyciąć miąższ, dołożyć do produktów w blenderze, dosypać łyżkę stołową nasion konopi i zalać całość pojemnością połowy, bądź całej szklanki wody mineralnej (mineralizacja minimum 1000 mg/l). Nałożyć pokrywkę, włączyć blender/mikser. Miksować około minuty do półtora. Po zmiksowaniu wlewaj do wysokich szklanek – 330 ml. Wypić ze smakiem na zdrowie ;)!

