Zielona herbata – chińska królowa młodości
8 maja, 2017
ZIELONA HERBATA – KRÓLOWA MŁODOŚCI PROSTO Z CHIN
Idea picia herbaty zrodziła się w Chinach już ponad 4500 lat temu. Liście zbierano ręcznie, suszone je i otrzymywano zieloną herbatę. Żeby otrzymać herbatę czarną, należy zebrane liscie poddać procesowi fermentacji, który odpowiednio modyfikuje jej skład.
Do czego pierwotnie wykorzystywano zieloną herbatę?
Chińczycy stosowali zieloną herbatę w celach:
– leczenia bólów głowy,
– zaburzeń trawienia,
– rozstrojów żołądka,
– ospałości.
Do czego obecnie wykorzystuje się zieloną herbatę?
Obecnie stosuje się ją w celach:
– profilaktyki zdrowotnej,
– zmniejszenia ryzyka zachorowań na choroby serca,
– zmniejszenia ryzyka wystąpienia niektórych odmian raka,
– zniwelowania działania wolnych rodników w procesach starzenia się organizmu,
– zmniejszania otyłości i przyspieszania procesów przemiany materii,
– uspokojenia i wyciszenia organizmu.
Co zawiera zielona herbata?
Zielona herbata zawiera dużo minerałów oraz mikroelementów, do których zaliczamy:
– fluor,
– żelazo,
– sód,
– wapń,
– potas,
– cynk.
Liczne witaminy:
– A,
– B,
– B2,
– C,
– E,
– K.
Z czym kojarzy nam się ceremonia picia herbaty?
Od tysięcy lat zieloną herbatę spożywano w formie ceremonii powiązanej z koncepcją zen. Dlaczego? Dlatego, że dzięki obecności taniny, która łagodzi pobudzające działanie teiny, zielona herbata uspokaja, wprowadza w przyjemny stan relaksu. Jednak plus jest taki, że jednocześnie pozwala na zachowanie czujności umysłu i wpływa na jakość koncentracji.
Drugim skojarzeniem, które przychodzi nam często na myśl widząc zieloną herbatę, to jej odmładzające właściwości. Naukowcy, przeprowadzając liczne badania, doszli do wniosku, że 3 filiżanki zielonej herbaty wypite podczas każdego dnia, skutecznie przedłużają życie i pomagają w utrzymaniu zdrowia i młodszego wyglądu, niż w przypadku naszych rówieśników.
Zatem nic, tylko filiżanki w dłoń i do dna :)! Połączmy przyjemne z pożytecznym.
Przeczytało: 1 170