Dieta odmładzająca,  Inne

Zbożowe batoniki homemade – prosty przepis

Zbożowe batoniki zrobione własnoręcznie to idealny zamiennik podobnych produktów, dostępnych na sklepowych regałach. Przede wszystkim wiemy, co jemy – ponieważ mamy wpływ na dobór składników, a ponad to – nasze domowe batony będą wolne od chemicznych dodatków, konserwantów i syropu glukozowo – fruktozowego. Ponadto, taka forma zdrowej przekąski, dostarczy nam niezbędnej energii, składników odżywczych, witamin i minerałów. No dobrze, ale jak je przygotować w domowym zaciszu, by były smaczne, wyglądały apetycznie i posłużyły całej rodzinie, jako urozmaicenie zdrowej diety? Oto szybki i prosty przepis na chrupiące, zbożowe batoniki z suszonymi owocami, bez dodatku cukru.

SKŁADNIKI

– 200 g płatków zbożowych (mieszanka płatków: owsianych, żytnich, jęczmiennych),
– 5 suszonych moreli,
– garstka żurawiny suszonej,
– 5 plasterków suszonych jabłek,
– 1 banan,
– 80 ml mleka lub mleka ryżowego, kokosowego,
– 1,5 łyżki płatków migdałowych.

ETAPY:

Suszone owoce zalewamy wrzątkiem, a następnie odstawiamy na około 10 do 15 minut. Po upływie wyznaczonego czasu, odcedzamy je i kroimy w drobną kostkę. Banana kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy do blendera. Zalewamy go mlekiem i blendujemy na gładką, jednolitą masę.
Miks płatków zbożowych mieszamy z płatkami migdałowymi. Łączymy je z masą bananową i mieszamy.
Wykładamy na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia.
Przy użyciu drewnianej, płaskiej łyżki, formujemy placek o kształcie prostokąta.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kiedy osiągnie on taką temperaturę, wstawiamy blachę do środka.
Masę wypiekamy 30 minut.
Po wyjęciu blachy z piekarnika, wszystko studzimy do momentu, aż wypiek będzie zimny.
Kiedy całość odpowiednio przestygnie, kroimy na porcje.
Domowej roboty – tzw. homemade, zbożowe batoniki z suszonymi owocami to smaczna i przede wszystkim zdrowa przekąska między głównymi posiłkami. Posłużą idealnie jako drugie śniadanie, deser lub przekąska. Batoniki można zapakować w papier śniadaniowy, lub owinąć bawełnianymi szmatkami, i przechowywać przez kilka dni.
Oczywiście możesz tworzyć różne kombinacje składu batonów. Dodawać za każdym razem inne suszone owoce, inny rodzaj mleka, wiórki kokosowe, ekologiczne płatki czekoladowe, itp.

 

SMACZNEGO!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *