Zbożowe batoniki homemade – prosty przepis
Zbożowe batoniki zrobione własnoręcznie to idealny zamiennik podobnych produktów, dostępnych na sklepowych regałach. Przede wszystkim wiemy, co jemy – ponieważ mamy wpływ na dobór składników, a ponad to – nasze domowe batony będą wolne od chemicznych dodatków, konserwantów i syropu glukozowo – fruktozowego. Ponadto, taka forma zdrowej przekąski, dostarczy nam niezbędnej energii, składników odżywczych, witamin i minerałów. No dobrze, ale jak je przygotować w domowym zaciszu, by były smaczne, wyglądały apetycznie i posłużyły całej rodzinie, jako urozmaicenie zdrowej diety? Oto szybki i prosty przepis na chrupiące, zbożowe batoniki z suszonymi owocami, bez dodatku cukru.
SKŁADNIKI
– 200 g płatków zbożowych (mieszanka płatków: owsianych, żytnich, jęczmiennych),
– 5 suszonych moreli,
– garstka żurawiny suszonej,
– 5 plasterków suszonych jabłek,
– 1 banan,
– 80 ml mleka lub mleka ryżowego, kokosowego,
– 1,5 łyżki płatków migdałowych.
ETAPY:
Suszone owoce zalewamy wrzątkiem, a następnie odstawiamy na około 10 do 15 minut. Po upływie wyznaczonego czasu, odcedzamy je i kroimy w drobną kostkę. Banana kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy do blendera. Zalewamy go mlekiem i blendujemy na gładką, jednolitą masę.
Miks płatków zbożowych mieszamy z płatkami migdałowymi. Łączymy je z masą bananową i mieszamy.
Wykładamy na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia.
Przy użyciu drewnianej, płaskiej łyżki, formujemy placek o kształcie prostokąta.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kiedy osiągnie on taką temperaturę, wstawiamy blachę do środka.
Masę wypiekamy 30 minut.
Po wyjęciu blachy z piekarnika, wszystko studzimy do momentu, aż wypiek będzie zimny.
Kiedy całość odpowiednio przestygnie, kroimy na porcje.
Domowej roboty – tzw. homemade, zbożowe batoniki z suszonymi owocami to smaczna i przede wszystkim zdrowa przekąska między głównymi posiłkami. Posłużą idealnie jako drugie śniadanie, deser lub przekąska. Batoniki można zapakować w papier śniadaniowy, lub owinąć bawełnianymi szmatkami, i przechowywać przez kilka dni.
Oczywiście możesz tworzyć różne kombinacje składu batonów. Dodawać za każdym razem inne suszone owoce, inny rodzaj mleka, wiórki kokosowe, ekologiczne płatki czekoladowe, itp.
SMACZNEGO!