
Sałatka z granatem
SAŁATKA Z GRANATEM
Sałatka mojego autorstwa “Spotkanie z Hebe”.
Przedstawiam Ci skomponowaną przeze mnie sałatkę, której produkty pozwolą Ci na zachowanie, pięknego i młodego wyglądu oraz dobrego zdrowia. Co ważne, sałatkę przygotujesz szybko, a z produktów, które zakupisz zrobisz spokojnie 3 – 4 porcje.
DLACZEGO TE PRODUKTY?
Granat – łagodzi problemy trawienne, działa antyoksydacyjnie odmładzając skórę, jest antyrakowy, łagodzi objawy PMS i menopauzy, działa również jako afrodyzjak.Starożytni Chińczycy uznawali sok z granatu za życiodajny nektar, a w średniowieczu był symbolem długowieczności.
Oliwa z oliwek – źródło witaminy E nazywanej witaminą młodości, zawiera polifenole antyrakowe oraz przeciwutleniacze, przyspiesza procesy przemiany materii i na długo usuwa uczucie głodu, zawarta w niej witamina A w pozytywny sposób wpływa na oczy i dobre widzenie.
Siemię lniane – działa osłonowo i regulująco na błonę śluzową układu pokarmowego, poprawia perystaltykę jelit, zapobiega stanom zapalnym, poprawia odporność, obniża poziom lipidów i cukru we krwi, jest źródłem magnezu, żelaza i kwasu foliowego oraz witaminy B1, B6 i E – poprawiają one kondycję skóry, włosów i paznokci.
Roszponka – zawiera około trzy do czterech razy więcej beta-karotenu oraz witaminy C niż zwykła sałata, oczyszcza organizm, poprawia trawienie, wykazuje działanie uspokajające, działa na objawy jesiennego i wiosennego przesilenia, jest odpowiednia nawet dla osób leczących dnę moczanową – powstają z niej małe ilości kwasu moczowego, posiada dużo witamin, mikro i makroelementów.
Mozzarella – źródło białka, wapnia, magnezu, żelaza, cynku, potasu i innych mikro i makroelementów, na mocne kości, koncentrację, poprawne neuroprzewodnictwo i budulec mięśni.
Różowa sól himalajska – podobno zawiera aż 84 minerały i jest uważana za “najzdrowszą” sól na świecie. Jednak jest to sól i jej nadmierne spożywanie szkodzi. Możemy użyć 5 g soli dziennie. Odpowiada to 1 małej łyżeczce.
LISTA PRODUKTÓW:
– 1 średni lub duży granat,
– paczka kuleczek mozzarelli 150 g masy sera,
– paczka roszponki,
– oliwa z oliwek extra virgin z pierwszego tłoczenia,
– pomidorki koktajlowe,
– siemię lniane nie mielone,
– glassa figowa (ciemny krem balsamiczny o smaku figowym na bazie octu balsamicznego)
– różowa sól himalajska.
PRZYGOTOWANIE:
50 g roszponki umyj, osusz i włóż do miseczki. Sałatę polej łyżką stołową oliwy z oliwek, całość posól gruboziarnistą, różową solą himalajską. Posyp łyżką stołową siemienia. Umyj i pokrój na połówki małe pomidorki koktajlowe. Wrzuć do sałatki. Kulki mozzarelli przerzuć razem z płynem, w którym są zanurzone do szklanej miseczki. Weź z 6 kuleczek, resztę wstaw w zalewie do lodówki. Posłużą do kolejnej porcji sałatki, a dzięki zalewie pozostaną miękkie i świeże. 6 kuleczek przekrój na połówki i dorzuć do sałatki. Całość polej glassą na bazie octu balsamicznego – moja ulubiona to figowa glassa firmy MONINI. Na koniec zwieńcz całość pestkami z ćwiartki lub połówki granatu.
SMACZNEGO! 🙂

