
Odmładzająca witamina C – gdzie ją znaleźć?
9 kwietnia, 2017
KILLER WOLNYCH RODNIKÓW – KWAS L – ASKORBINOWY, CZYLI POPULARNA WITAMINA C
Składnik odmładzający, który wręcz musisz spożywać, czyli tzw. “must eat”!
Jako zwolennik naturalnych składników – nie znoszę leków, sztucznych suplementów, z których maksymalnie 5% jest przyswajalne przez nasz organizm, polecam przyjmowanie witaminy C występującej w warzywach i owocach. Witamina ta występująca w języku farmaceutycznym pod nazwą kwasu L- askorbinowego lub askorbinowego, czasem E300. Producenci leków i suplementów diety prześcigają się w produkcji jak najlepszej wersji lewoskrętnej wersji tego kwasu, który byłby najbardziej skuteczny. Zamiast jednak trwonić setki złotych na gotowe preparaty o wątpliwej skuteczności – gdzie mocniej działa w takich wypadkach efekt placebo, wystarczy udać się do sklepu i zaopatrzyć się w:
– natkę pietruszki,
– czarną porzeczkę,
– paprykę (najlepiej czerwoną),
– pomidory,
– kapustę kiszoną,
– cytrusy (pomarańcze, cytryny, mandarynki – choć w brew pozorom, nie mają najwięcej wit. C)
– żurawinę,
– brukselkę,
– poziomki,
– truskawki,
– kiwi,
– czerwoną porzeczkę,
– chrzan,
– szpinak.
Idealne są także produkty z zawartością:
– rokitnika,
– dzikiej róży,
– aceroli,
– derenia,
– berberysa.
Dodatkowe zalety witaminy C:
– odpowiada za elastyczność stawów,
– wzmacnia kości,
– uszczelnia naczynia krwionośne,
– wspomaga niszczenie komórek rakowych,
– łagodzi toksyczny wpływ chemioterapii,
– wspomaga układ krwionośny,
– zmniejsza ryzyko udaru mózgu,
– uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek, co zapobiega wystąpieniu anemii,
– chroni przed zmianami miażdżycowymi.
– w kosmetykach – zmniejsza ryzyko powstania przebarwień i likwiduje już występujące,
– likwiduje rozstępy.
Spożywając powyższe produkty żywnościowe poczujecie dopływ energii, endorfin i zauważycie polepszenie jakości Waszej skóry, włosów i paznokci. To naturalne bomby witaminowe, które pozwolą Wam cieszyć się urodą i zdrowiem przez długie lata.








Przeczytało: 1 007


Może Cię też zainteresować

Zielona herbata – chińska królowa młodości
8 maja, 2017
Zdrowe tłuszcze – dlaczego warto je jeść?
5 stycznia, 2018